Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

Οι θεατρικές δραστηριότητες αποτελούν πολύτιμο συστατικό της κουλτούρας των παιδιών. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά έρχονται σε μια πιο λεπτή επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο, τους επιτρέπεται να εκφραστούν συνολικά, να διοχετεύσουν δημιουργικά την ενέργειά τους και να εκφραστούν με τον λόγο -αλλά και χωρίς αυτόν- με εργαλείο το ίδιο τους το σώμα που στην ηλικία αυτή είναι γεμάτο ενέργεια και αναζητά τρόπους βιωματικής έκφρασης που πολλές φορές μέσα μέσα στην καθημερινότητα και στις ανάγκες του σχολείου δεν είναι αρκετές.

Για παιδιά από 4 έως 7 ετών

Σάββατο 10:00 π.μ.

 

Διάρκεια: Μία ώρα και 15 λεπτά

Πως αισθάνεται ένα μολύβι στριμωγμένο μέσα στην κασετίνα μας;

Πως αισθάνεται ένα κουκλάκι σε ένα πολύ ψηλό ράφι?

Στο εργαστήρι αυτό, μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς με λόγια ή χωρίς αυτά, χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή, θα ανακαλύψουν και κυρίως θα κατανοήσουν τα συναισθήματά, εύκολα και δύσκολα γνωστά και μη και τις αντιδράσεις που αυτά τους προκαλούν.

Μέσα σε ένα απόλυτα ασφαλή πλαίσιο, πάντα μέσα από ένα ρόλο και ποτέ σαν προσωπικό βίωμα, θα φτιάξουν ιστορίες, θα πειραματιστούν με τα συναισθήματα που θα δώσουν στους ήρωες τους ή θα τους ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν τα συναισθήματα αγαπημένων ηρώων από παραμύθια που όλοι θα γνωρίζουν.

Τμήμα α: Για παιδιά από 5 ετών έως Γ΄ δημοτικού

Σάββατο 11:30 π.μ.

Τμήμα β: Για παιδιά Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού

Παρασκευή 06:30 μ.μ

 

Διάρκεια: Μία ώρα και 15 λεπτά

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έναν αλλιώτικο κόσμο που τους βοηθάει να εδραιώσουν τη θέση τους μέσα στον πραγματικό .

Εμπνευσμένο από διάφορες τεχνικές, θεάτρου, μουσικοκινητικής και χορού, που έχουν διαμορφωθεί και προσαρμοστεί ειδικά γι’ αυτά, τα παιδιά σκέφτονται συμμετέχουν συνεργάζονται και αντιδρούν στα διάφορα ερεθίσματα που τους δίνονται.

Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να βγαίνει έξω από κατεστημένους τρόπους συμπεριφοράς που το καθηλώνουν και του δεσμεύουν τη φαντασία.

Αναπτύσσει την κριτική του σκέψη πάνω σε διάφορα ζητήματα και παράλληλα μαθαίνει εύκολα και ευχάριστα.

Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε:

 • Αυτοσχεδιασμό
 • Μουσικοκινητική αγωγή
 • Ασκήσεις ομαδικότητας και εμπιστοσύνης
 • Κινησιολογία
 • Μίμηση
 • Κατασκευές

Εργαστήρι βασισμένο στο εκπαιδευτικό δράμα

Το εκπαιδευτικό δράμα είναι μια μορφή θεατρικής τέχνης με καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επίκεντρο είναι πάντα τα όσα πράττει ο άνθρωπος, ως αυτόνομη ύπαρξη και ως μέλος της κοινωνίας. Οι ανθρώπινες αυτές πράξεις αντλούνται από έναν μύθο, ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, μια φωτογραφία ή ένα ιστορικό γεγονός. Είναι πάντα ανοιχτές προς διερεύνηση των νοημάτων τους και μπαίνουν στο μικροσκόπιο χρησιμοποιώντας τις πολύτιμες τεχνικές του θεάτρου.

Στο Δράμα ο συνδυασμός συναισθηματικής εμπλοκής και νοητικής επεξεργασίας, βίωσης και αναστοχασμού, αποβλέπει στην μάθηση με την έννοια της αυτογνωσίας.

Οι συμμετέχοντες:

 • δημιουργούν μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο ο χώρος, ο χρόνος και τα αντικείμενα έχουν συμβολική σημασία
 • υποδύονται ρόλους και αλληλεπιδρούν 
 • βιώνουν ατομική και συλλογική εμπειρία
 • διερευνούν ένα θέμα και διαπραγματεύονται τα νοήματα των εννοιών που σχετίζονται με αυτό
 • αντιμετωπίζουν διλήμματα ή προβλήματα και αποφασίζουν

Βασικός σκοπός του Δράματος είναι να δώσει την εμπειρία στα παιδιά να αναζητήσουν το “γιατί και το πώς” των ανθρώπινων πράξεων σε συνάρτηση με την κοινωνική πραγματικότητα, να δρουν και να αναστοχάζονται τις πράξεις τους.

Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης: Ειρήνη Αδάμου